De elva medlemmarna i Varsholmens samfällighets- förening vid Vänerkusten söder om Kristinehamn väntar på utslaget från domstolen.

– Vi kan inte använda viken eftersom den är igenväxt och det beror till stor del på föroreningar som följt med i bäcken, säger ordförande Magnus Sundh.

Han har lämnat förhandlingarna i miljödomstolen och hade hoppats på stöd eller åtminstone visat intresse från kommunen. I kommunen pågår arbetet med att restaurera övergödda vikar i Ölme och Varnumviken.

– Vår vik är också intressant och vi hoppas få hjälp med finansieringen från olika håll. Eftersom det ligger jordbruk längre upp vid bäcken anser vi att utsläppen bidraget starkt till att viken växt igen. Längre tillbaka gick det att åka båt eller kanot en bit upp i bäcken.

Miljö- och byggnadsnämnden i Kristinehamn har tidigare yttrat sig till domstolen om muddringen.

– Nämnden gick på förvaltningens förslag att muddermassorna kan innehålla kvicksilver eller rester från bekämpningsmedel från jordbruket. Om mark- och miljödomstolen ger klartecken är det något som ska vara med i beräkningen, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Lasse Hagerö.

Har ni genomfört provtagning så att ni vet att det finns miljögifter?

– Nej, men eftersom det uppströms finns jord- och skogsbruk kan det finnas skäl att anta det.

Magnus Sundh berättar att de tagit prover i samband med miljökonsekvensbeskrivningen och att proverna höll sig under gränsvärdet.

Kommunens miljösamordnare Stefan Johansson säger att om domstolen tillåter muddring kan det finnas vissa möjligheter att söka pengar från Vattenmyndigheter genom länsstyrelsen.