– Det är ju på förekommen anledning vi gör det här, säger Mats Sjölander, insatsledare. Vi har upplevt en del, även om vi inte drabbats lika illa som en del andra, när folk inte respekterar avstängningar utan ska fram till varje pris.

Rutinen har använts till stor del men den ska nu bli tydligare. Försöket, som testas i Kristinehamn och Karlskoga, innebär en gemensam standardrutin för avstängning av väg.

När räddningstjänsten kommer till olycksplatsen stängs vägen av, oavsett om det är en dubbelfilig väg eller en väg som är avskärmad av mitträcke.

– Detta gäller tills vi vet skadeläget och vilka åtgärder som ska göras. Vi inom räddningstjänsten tar beslutet enligt lagen om skydd mot olyckor. Vi begär polisens hjälp att hålla avspärrningarna, säger Mats Sjölander.

De tresidiga skyltarna som används har texten ”STOP”, ”Olycka” eller en symbol för farthinder och vänds enligt vad som passar. Om ”Stop” har valts så är det stopp som gäller, vägen är helt avstängd och polisen står i vardera riktningen och sköter trafikdirigeringen.

Vid helt avstängd väg finns ett fast rött sken placerat på skyltarna och inga fordon får passera.

– När räddningsledaren beslutat att behovet av helt stopp inte behövs längre går man över till delvis avstängd väg. Det kan vara när ambulans lämnat platsen och vi städar olycksplatsen.

Då skyltas om med ”Olycka” närmast trafiken och lampor med blinkande gult sken placeras på skyltarna. Olycksplatsen får passeras men med mycket låg hastighet. Närmare släckbilen placeras skylten med symbolen för farthinder. Mellan de båda skyltarna ligger ljuspunkter med blinkande rött sken.

– Standardrutinen är till för att höja vårt eget säkerhetstänk. Inga olyckor är likadana, det är alltid något som spelar in. I grunden har vi gjort det här tidigare också, även om vi inte använt samma termer. Nu ar vi lite nytt material för att tydliggöra det.

Efter försöket i Kristinehamn och Karlskoga kommer en utvärdering att göras innan det införs inom hela Bergslagens räddningstjänsts område.

– Men det kommer inte att bli någon långbänk, säger Mats Sjölander.