I Rudskoga, några stenkast från Örebro och Västra Götalands län, inleddes arbetet med att få ut fiberbredband till stugorna redan 2012. Ett enormt ideellt jobb lades ned för att förbereda allt.
Projektet delades upp i två etapper med drygt 170 hushåll i varje. Och i första vändan gick det alldeles utmärkt. Länsstyrelsen godkände bidragsansökan, föreningen fick 50 procent av 3,6 miljoner kronor.
Men sen kastades förutsättningarna om.
För den nya landsbygdsprogramsperioden (2016-2020) fick länsstyrelserna stenhårda krav från Jordbruksverket. Nu skulle pengarna gå till projekten som nådde störst antal hushåll: för maxpoäng krävdes 200 hushåll. Dessutom krävs en hög anslutningsgrad.
För Rudskoga, precis som för många andra små fiberföreningar, innebar det noll kronor i utdelningen härom månaden.
– Det går inte att lasta länsstyrelsen, de har inget val annat än att följa reglerna. Men det blir ju helt galet. Ta bara det att vi delade upp projektet i två etapper – det berodde på de dåvarande EU-reglerna om att bara projekt på upp till 200 000 Euro kunde göras med direktupphandling. Nu i nästa skede ligger det oss i fatet, då vi får för få hushåll, säger Bengt Pettersson.
Och det finns fler begravda hundar i fibermyllan.
Bengt, Lennart Jansson och Göran Ivarsson har hållit ögon och öron öppna för vad som sker i de angränsande områdena. Där har företaget IP Only storsatsningar på gång.
Stora delar av landsbygden sydöst om Kristinehamn omfattas av deras projekt. Och de fick mycket bra utdelning när länsstyrelsen delade ut slantar.
Men på vilka premisser? undrar Rudskogafolket:
– Vi har pratat med flera personer i områden häromkring som först nu nåtts av utskick om de vill ansluta sig. När anslutningsgraden är ett så viktigt kriterium känns det väldigt märkligt, säger Göran Ivarsson:
Han fortsätter:
– För vår del har vi inför ansökan gjort all dokumentation till punkt och pricka, kontaktat varenda människa i området och har påskrivna avsiktsförklaringar. Vi kan stå för vår siffra: 75 procent vill ansluta sig. Vi missunnar verkligen inte våra grannar något, men om företagen bara drar till med en klart högre siffra är det ju inte på samma villkor.
Vad gäller etapp två i Rudskoga kommer man nu att köra på i alla fall, tack vare ideella insatser. Projekteringen har man gjort själva, och byborna ställer upp med allt från praktiskt jobb till förskotterade anslutningsavgifter.
– Det är imponerande hur bygden slutit upp. Men jag kan tänka mig att många andra föreningar inte får ihop det på samma sätt. Alltihop lämnar en väldigt bitter eftersmak, säger Lennart Jansson.