– Det kommer att vara ungefär samma utformning på avdelningarna även om inte lokalerna ser likadana ut, säger Lena Bäckman som fått det operativa uppdraget att starta närvårdsavdelningarna.

Den 15 september invigs närvårdsavdelningen i Kristinehamn, dagen därpå är det Säffles tur. Personalen kommer att vara anställd från och med den 5 september.

Förutom de 23 personer som ska vara anställda på respektive avdelning ska det även att finnas fysioterapeut och arbetsterapeut som kommer att vara på avdelningarna vissa tider men organisatoriskt är de inte anställda på närvårdsavdelningarna.

– Det kommer att finnas en läkare på plats på varje avdelning.

Målgruppen för närvårdsavdelningarna är patienter som har ett medicinskt behov bedömt av läkare. Det handlar om patienter som behöver vårdas inneliggande men som inte är i behov av specialistvård som exempelvis intensivvård eller tillgång till ett laboratorium som är öppet dygnet runt.

– De kan komma in via vårdcentral, via någon av länets tre akutmottagningar eller från en annan avdelning, till exempel om det finns ett medicinskt behov som inte bara sträcker sig över en till två dagar, som urinvägsinfektion, lunginflammation eller smärtlindring. säger Lena Bäckman.

Det kan vara läkaren vid en vårdcentral eller akutmottagning som upptäcker behovet och därefter kontaktar läkaren vid närvårdsavdelningen. Efter en dialog mellan dessa läkare är det läkaren vid närvårdsavdelningen som tar beslut om inskrivning.

När det gäller patienternas hemkommuner finns det i teorin ingen begränsning, enligt Lena Bäckman.

– Men praktiskt sett kanske det är lättare att en patient från Torsby placeras i Torsby än i Kristinehamn.