Innan juluppehållet gav mark- och miljödomstolen företaget tillstånd till viss produktionsökning men även en ny vattenledning från Vänern och ett ökat intag av vatten därifrån.

– I stora drag fick vi igenom det vi hade önskat. Men nu har både länsstyrelsen och Naturvårdsverket meddelat att de kommer att ansöka om prövning i mark- och miljööverdomstolen. För deras del handlar det vad jag förstår om krav på lägre energiförbrukning och att minskad andel syreförbrukande ämnen i älven Visman vid bruket. Vår planerade vattenledning från Vänern motverkar också de föroreningar som kommer in till bruket, berättar Tarjei Svensen.

I dag leds redan vatten från Vänern i cirka en mil. Ungefär halva delen i ett rör för att senare falla ner i ett öppet dike fram till fabriken.

Diket går genom skog, åker- och myrmark och på flera ställen finns bäverhyddor.

– Det är klart att sådant påverkar vattenkvaliteten i bruket och stör produktionen när det kommer med föroreningar av olika slag. Ett rör hela vägen innebär bättre vatten och det påverkar också vattnet vi släpper ut i älven, säger Tarjei Svensen.

Den totala investeringskostnaden för nedläggning av rör och rörbyte fram till Vänern uppskattas till 25-30 miljoner kronor.

I villkoren kan bruket också öka mängden vatten från Vänern från dagens 0,4 kubikmeter i sekunden till 0,6 kubikmeter.

Miljöinspektör Per Anesäter i Kristinehamns kommun tycker också att satsningen är positiv.

– Det handlar om bättre vatten med lägre temperatur.