För första gången på över 50 år kan värmlänningarna snart njuta av ett lokalbryggt öl. Just nu tappas de första flaskorna på nystartade Wermlands Brygghus i Kristinehamn.
– Intresset har varit fantastiskt stort, både från privatpersoner och restauranger runtom i Värmland, så jag tror att förutsättningarna är goda för att lyckas om vi bara levererar något folk gillar.
Det ska bli spännande att se hur ölen tas emot, säger bryggmästare Hans Skan.
Han drev fram till december förra året ett gästgiveri och märkte att det verkade finnas utrymme för ett värmländskt brygghus.
– Det finns mycket lokalproducerad mat här men när det kom till dryck är Värmland en vit fläck. Jag är ölintresserad och har bryggt hemma i några år och labbat med olika smaker, så jag tänkte att nu är det läge att göra något av detta, säger Hans Skan.
Och nu håller alltså de 3 000 första flaskorna på att buteljeras i det nystartade brygghuset. Premiärbrygden framställs efter Hans Skans favoritrecept och kommer bara att bryggas en gång. Standardsortimentet kommer att bestå av en ale, en lager och en lättöl, även om det förstås kommer att bli ett och annat specialöl framöver.
Förhoppningen är att kunna växa och inom några år sälja ölen i hela Sverige. Men även om det innebär att vissa moment kommer att automatiseras är Hans Skan noga med att känslan av ölen som ett hantverk inte får gå förlorad.
– Den hantverksmässiga framställningen är viktig, och till exempel pastöriserar vi inte ölen som de industriella bryggerierna gör för att få lång hållbarhet. Men då försvinner också många smaker.
Just att experimentera med olika smaker ser han som en av höjdpunkterna med ett eget bryggeri. Så är också brygghusets pärla en gammal tvättmaskin som nu tjänstgör som ett litet provbryggverk.
Historiskt sett har det funnits små bryggerier i så gott som varje stad och i Kristinehamn går anorna tillbaka till 1600-talet. Här stängde det sista bryggeriet 1957, när Pripps köpte upp och lade ner lokala bryggerier i hela landet.
Men nu ligger brygghuset rätt i tiden, svenskarnas intresse för lokalt och hantverksmässigt öl har exploderat och de senaste åren har nya småbryggerier öppnat i en strid ström. I dag finns det ett 70-tal småskaliga bryggerier i Sverige. Trenden kommer från USA och Storbritannien, där de första mikrobryggerierna startade på 90-talet som en motreaktion mot de industriella bryggerijättarna.
– Ölen är på ungefär samma nivå som vinet var för 20 år sedan, då de första vinklubbarna började komma. Nu börjar det komma fler ölprovargäng, säger Hans Skan.