Verksamheten har funnits i många år, men det här blir första sommaren i de nya lokalerna på Stampbrogatan. Förutom ett rum som håller på att iordningställas för att kunna ta emot hundar, samt stora uteburar till katterna, så har det mesta hamnat på plats i paviljongen. Här finns tillstånd för 40 katter och det är ingen orimlig siffra.
– Jag har jobbat med detta i många år men vi märker inte av någon minskning av sommarkatter, inte alls. Sverige som ska vara så bra på djurskydd, säger Kristina Gustafsson och skakar på huvudet.
Just nu finns tre kattfamiljer på djurhemmet, och ett antal hittekatter. Först får katterna spendera två veckor ute i slussen, för att kontrolleras så de inte bär på sjukdomar. Där får de vaccineras och undersökas. Just nu finns där en mycket ung nybliven kattmamma som fick sina ungar i bilen på väg till djurskyddet.
– Hon är en så snäll mamma, säger Kristina Gustafsson, men så tunn. Men tonfisken går ner, så förhoppningsvis har hon lite hull snart.
Efter 14 dagar ute i slussen får katterna så komma in i huset och sen påbörjas arbetet med att hitta nya familjer till dem.
– Vi är noga med våra köpare, vi pratar och ställer många frågor. Det kanske kan uppfattas som närgånget, men det är våra djur det handlar om, säger Kristina och Johnny fyller i:
– Köp- och säljsajter som Blocket skapar en grogrund för en helt vansinnig djurhantering, personer köper husdjur på impuls och kan sen inte ta ansvar för dem.
– Det borde vara olagligt med hemuppfödning, fortsätter Kristina. Om endast registrerade uppfödare fick avla katter och hundar skulle många av problemen försvinna.
Engagemanget sträcker sig förbi katter och hundar. Alla djur är lika viktiga och det händer titt som tätt att privatpersoner kommer in med vilda djur som är sjuka eller har skadat sig.
– Vi kan inte ta hand om dem här, men vi kör in dem till Karlstad. Igelkottar och ekorrar är vanliga.
Och på tal om igelkottar är det högsäsong nu. Johnny Strömberg tipsar om att vara generös med vätska, det är varmt även åt taggiga djur.
– Och kamomillte! Det har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper mot lungorm som igelkottar kan råka ut för. Nedkylt te, ska det vara såklart. Kottarna älskar det!
Förutom katter tar de även hand om andra mindre djur, som gnagare och burfåglar, förutom omplaceringsverksamhet för hundar. När vi är där finns även två kattbröder inkvarterade, och ett marsvin vars ägare är på Dansbandsveckan i Malung.
– Han är en av våra trognaste besökare, säger Helga Ulkert, som i sin tur är en av Djurskyddets mesta volontärer.
– Ibland är det svårt att begripa hur vi går runt, säger Johnny som har kassörsuppdraget i föreningen. Tack vare ett generöst arv fick vi möjlighet att köpa den här tomten, och den här paviljongen. Det är den största tryggheten vi har.
Volontärer, gåvor, bidrag och väldigt mycket hjärta är det som driver verksamheten.
– Man måste brinna för det här, man måste ha den där känslan i bröstet. Annars orkar man inte, säger Kristina innan vi åker därifrån.